In mijn gesprekken krijgen meerdere modellen hun plaats, maar twee zijn van grotere betekenis:

De Logische niveaus van Bateson en Dilts, om zicht te krijgen op welk level of niveau er wat gaande is in je leven en hoe dit de andere lagen be├»nvloed. 
Gaat het om gedrag en vaardigheden of komt het je na aan het hart, raakt het je overtuigingen, identiteit, je 'zijn'? Een verandering dichter bij je kern zal altijd effect hebben op de andere lagen. Tegelijk is het soms helpend om gewoon met het veranderen van gedrag te beginnen. Je zal verrast zijn over wat dat vervolgens innerlijk in beweging zet. Die heen en weer verkenning en beweging kan veel inzicht en verandering geven.

piramide agnes hovingEN enneagram typen

 

Daarnaast geeft ook het Enneagram veel inzicht. Via Enneagram Nederland ben ik Enneagram Practitioner en Type-interviewer geworden. Een mooie manier om mensen te ondersteunen bij reflectie en zo samen zicht te krijgen op ontwikkelkansen.

Het Enneagram met 9 persoonlijkheidstypen, 9 manieren om te 'dealen' met de dagelijkse werkelijkheid. Ieder vanuit eigen motieven en drijfveren. Waar gaat jouw aandacht en energie automatisch naar toe?
Een type-interview kan helpen om daar meer helderheid over te krijgen. Soms confronterend maar vaak een helpende herkenning, die nieuwsgierig maakt naar het vervolg.
Met de nodige bewustwording, (h)erkenning, keuzes en oefening kun je je eigen automatisme wat gaan ontspannen en loslaten, zodat je meer in de vrijheid komt te staan en breder en verder kan kijken in je dagelijks leven, in relaties, werk en rond zingeving. Om zo jezelf en de ander meer recht te doen.
Soms drie stappen verder en twee stappen terug... maar elke stap op dat pad is van betekenis en waarde!